El vinu de la Tierra de Cangas

Asturies, amás de sidra, tamién produz vinu. Esti vinu conozse como vinu de la Tierra de Cangas, y faise nestos conceyos: Cangas del Narcea, Ayande, Degaña, Grandas de Salime, Ibias. Eilao y Pezós.

Paez ser que les primeres plantaciones de viñes nestos conceyos ficiéronles los romanos va cásique dos mil años. Dempués fueron los monxos de los monasterios, sobretoo del monasteriu de Courias, al llau de Cangas del Narcea, los que caltuvieron esta tradición de facer vinu.
Tradicionalmente’l vinu de la Tierra de Cangas sírvese nun cachu, que ye un recipiente de madera del que se bebe en comuña, pasándolu d’una persona a otra.
Agora vamos ver si sabes facer esta actividá:

1. La palabra “cachu” ye polisémica (yá sabes, tien más d’ún significáu). Úsala pa tornar al asturianu na llibreta estes oraciones que tán en castellán:

  • Le dio un pedazo de tocino.
    Te esperé un buen rato.
    El vino está en el recipiente.
    Luisa es un pedazo de pan.

2. Mira nel mapa que tienes na última fueya del llibru y contesta a estes preguntes sobre los siete conceyos que producen el vinu:

  • Ye’l conceyu más grande d’Asturies –
    A esti conceyu nel nome namás-y falta una vocal –
    Esti conceyu ye’l más pequeñu de los siete –
    Ye’l conceyu que ta más al sur –

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